Актуелности

Извјештај са обиљежавања Дана адвокатуре Републике Српске, Бијељина, Етно село “Станишић”, 08./10. новембар 2019. године

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА АДВОКАТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Традиционална свечаност поводом обиљеважања Дана адвокатуре Републике Српске одржана је у Бијељини, у Етно село „Станишић“, у периоду од 08./10. новембра 2019. године.

Програм свечаности је обухватао:

ПЕТАК, 08. новембар 2019. године

20:00 часова Вечера у ресторану „Коноба“, Етно село „Станишић“

СУБОТА, 09. новембар 2019. године

– 11:00 часова Свечана сједница у сали „Sankt Peterburg“, Етно село „Станишић“
– Хор „Свети Ђорђе“, из Бијељине
Поздравни говор предсједника Адвокатске коморе Републике Српске, г. Бранислава А. Ракића
Бесједа: Марко Ромић, члан Центра за реторику и бесједништво Institutio oratoria, Награда жирија Правног факултета Универзитета у Бањој Луци на такмичењу у бесједништву
Борис Блажинић, професор психологије и стални судски вјештак, експерт за пословну психологију и развој људских потенцијала; Предавање на тему: Како стећи повјерење и наклоност људи
Бесједа: Игор Мирјанић, члан Центра за реторику и бесједништво Institutio oratoria, Награда жирија Правног факултета Универзитета у Бањој Луци на такмичењу у бесједништву
– Коктел – шведски сто у предворју сале „Москва“ Етно село „Станишић“
– 13:30 часова Излет до Града Бијељине и посјета Народној библиотеци „Филип Вишњић“, посјета Галерије при Центру за културу Бијељина, посјета Музеју Бијељина
– Ручак у ресторану „Ловац“ у Граду Бијељина

– 21:00 часова Свечана вечера у сали „Москва“ Етно село „Станишић“

Обиљежавању Дана адвокатуре Републике Српске присуствовале су делегације Адвокатских комора Србије, Београда, Војводине, Федерације Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Хрватске и Словеније, званичници и представници правосуђа и академске заједнице у Републици Српској, као и адвокати, чланови Адвокатске коморе Републике Српске.

На вечери добродошлице у ресторану Коноба , у петак 08. новембра 2019. године, гости и домаћини су имали прилику, у неформалној атмосфери, дружити се, разговарати и размјењивати искуства о актуелним питањима у вези са адвокатском професиојом и међусобном сарадњом. Музички програм реализовао је тамбурашки ансамбл „Вожд“ из Лознице.

У суботу, 09. новембра 2019. године, одржана је Свечана академија, која је почела Химном „Боже правде“, у извођењу Црквеног хора „Свети Ђорђе, из Бијељине, а затим је услиједио поздравни говор г. Бранислава А. Ракића, предсједника Адвокатске коморе Републике Српске. Присутнима су се обратили: г. Звонко Миљан, регистрар Уставног суда Босне и Херцеговине; г. Слободан Зец, помоћник министра правде у Влади Републике Српске; г. Ненад Јанићијевић, секретар међународне уније адвоката; г. Никица Гржић, предсједник Адвокатске/Одвјетничке коморе Федерације Босне и Херцеговине.

Као централни догађај Свечане Академије издвајамо бесједе студената Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, чланова Центра за реторику и бесједништво Institutio oratoria, који су на овогодишњем такмичењу у бесједништву освојили награду жирија Правног факултета Универзитета у Бањој Луци на такмичењу у бесједништву , а затим предавање г. Бориса Блажинића, професора психологије и сталног судског вјештака, експерта за пословну психологију и развој људских потенцијала, на тему: Како стећи повјерење и наклоност људи.

У предворју сале „Москва“ Етно село „Станишић“ одржана је презентација производа Удружења жена „Бели анђео“, из Бијељине.

Гости су имали прилику посјетити народну библиотеку „Филип Вишњић“ у Бијељини, Галерију при Центру за културу Бијељина, те Музеј Семберија у Бијељини и погледати сталну поставку: археолошке налазе са подручја Семберије, етнолошку поставку о етно-култури народа Семберије – живот и култура народа Семберије, историјску поставку града – легата Љубице Јовичић и Родољуба Чолаковића и спомен собу броцима прошлог рата. Након тога уприличен је ручак у ресторану „Ловац“ у Граду Бијељина.

Прослава је завршена свечаном вечером у сали „Москва“ Етно село „Станишић“. Музички дио обиљежило је вокално извођење музичких нумера солисте Синише Пајића, затим извођење популарних музичких нумера на хармоници магистра Душана Секулића, виртуоза на класичној хармоници. У наставку вечере за пријатну атмосферу побринуо се бенд „Ш.Р.Т.А.Ј.К.“ из Бијељине.

У недјељу, 10. новембра 2019. године домаћини су испратили госте уз најбоље жеље за скоро виђење и дружење.