СЕМИНАР У ДОБОЈУ 29. и 30. НОВЕМБАР 2021. ГОДИНЕ “СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА И ГОВОР МРЖЊЕ”

Наративни извјештај о семинару „Слобода изражавања и говор мржње“

Адвокатска коморе Републике Српске у сарадњи са Савјетом Европе у оквиру ЈУФРЕX2 – Пројекат Слобода изражавања и слобода медија у Босни и Херцеговини, организовала је каскадну обуку за адвокате на тему: „Слобода изражавања и говор мржње“ 29/30. новембра 2021. године у хотелу „Парк“ у Добоју.

Предавачи на семинару били су Јелена Сурчулија Милојевић, међународни експерт Савјета Европе, професор медијског права, Свјетлана Милишић-Величковски, судија Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине, Амир Капетановић, судија Суда Босне и Херцеговине и адвокат Ирена Пузић-Обрадовић. Обука је трајала два дана и обрађене су сљедеће теме:

 

  • Основни принципи слободе изражавања, члан 10. Европске конвенције о људским правима
  • Говор мржње и међународни правни стандарди
  • Говор мржње и одговорност
  • Дискриминација и говор мржње
  • Говор мржње у медијима
  • Студије случаја – практична вјежба

Обуци је присуствовало 27 учесника, од чега 19 чланова Адвокатске коморе Републике Српске и 8 чланова Адвокатске коморе Федерације Босне и Херцеговине, 21 адвоката и 6 стручних сарадника, 12 жена и 15 мушкараца. Из Бањалуке 10 учесника, из Сарајева 7, Добоја 5, Источног Сарајева 2 и по 1 из Челинца, Приједора и Мостара.

Учесници семинара активно су судјеловали у обуци са својјим питањима, дилемама и сугестијама. У пратичој вјежби подијељени су у мање групе, добили су случајеве за групну дискусију и презентацију, након чега су водитељи практичног рада износили мишљење групе. Затим су сви заједно сагледавали стварне случајеве и упоредили линију аргументације.

Евалуација обуке показала је да су учесници организацију, презентације, рад у малим групама, материјал за обуку, вријеме за дискусију и пленарне сесије, дискусије и осврт оцијенили са високом просјечном оцјеном 9.

Додатне теме које су учесници предложили за будуће обуке су:

  • Прецизнија обрада клеветничког изражавања у односу на говор мржње
  • Члан , 13. и 14. Европске конвенције за људска права
  • Члан 10. Европске конвенције за људска права
  • Клевета и увреда – са фокусом на практични рад и вјежбе учесника

Сугестија присутних јесте да се организује студијска посјета Европском суду за људска права и да обуке буду организоване искључиво уживо, без онлине укључивања предавача.

По завршетку обуке свим учесницима путем мејла достављен је Нацрт закона о јавности власништва и заштити медијског плурализма Медији и јавни углед 2018, образложење Нацрта, презентација проф Јелене Сурчулије Милојевић, као и линкови на видео и публикацију,, које је професорица имала на презентацији.

С обзиром на тренутну ситуацију због ЦОВИД-19 пандемије, обука је организована у великој конференцијској сали хотела „Парк“ у биоскопској поставци уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера.

 

06. децембар 2021. године

Ирена Пузић-Обрадовић, предсједник Комисије за едукацију Адвокатске коморе РС