СЕМИНАР У БИЈЕЉИНИ 13. и 14. МАЈ 2022. ГОДИНЕ “АКТУЕЛНА ПРАКСА СУДОВА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ИЗ ГРАЂАНСКО-ПРАВНЕ ОБЛАСТИ”

Извјештај са семинара одржаног 13. и 14. маја 2022. године
„Актуелна пракса судова у Босни и Херцеговини из грађанскоправне области“

Збор адвоката Бијељина, у сарадњи са Комисијом за спровођење и контролу стручне обуке aдвоката, стручних сарадника за правне послове и aдвокатских приправника Адвокатске коморе Републике Српске, организовао је семинар на тему „Актуелна пракса судова у Босни и Херцеговини из грађанско-правне области“, који је одржан 13. и 14. маја 2022. Године у хотелу „Дрина“ у Бијељини.

Предавачи на семинару били су Ранка Рачић, професор; Амела Махић Самарџић, судија Врховног суда Федерације БиХ; Драгослав Ерделић, судија Окружног суда у Бијељини; Миле Ковачевић, адвокат из Градишке; Синиша Сандић, адвокат из Бањалуке и Немања Шикман, адвокат из Приједора.

Обрађене су сљедеће теме:

  • Дискриминација у радноправним односима са посебним освртом на терет доказивања у поступку у парницама из радних односа
  • Мобинг и дискриминација у судској пракси
  • Експропријација у пракси
  • Рокови застарјелости код уговора о кредиту – застарјелост потраживања обезбјеђених бланко мјеницом
  • Право на образложену судску пресуду
  • Закон о заштити права на суђење у разумном року Републике Српске – правни оквир и право на судску заштиту
  • Уговор о кредиту, рокови и судска пракса у споровима из уговора о кредиту

 

Семинару је присуствовало 73 адвоката, 14 стручних сарадника за правне послове и 24 адвокатска приправника ( 111 особа, од чега: 53 из Бијељине, 26 из Бањалуке, 8 из Зворника, 7 из Добоја, 5 из Теслића, 3 из Приједора, 2 из Шамца и по 1 из Источног Сарајева, Градишке, Братунца, Челинца, Невесиња, Требиња и Дервенте, 43 особе женског пола, а 68 особа мушког пола ).

Учесници семинара активно су, својим питањима, дилемама и сугестијама, судјеловали у семинару.

Након завршетка семинара, електронским путем, свим члановима Адвокатске коморе Републике Српске достављен је материјал кориштен на предавању:

Уз  дневни  ред  и  евалуациони  лист,  учесницима  је  одштампан  и  уручен материјал који су доставили предавачи.

Евалуација обуке показала је да су учесници високом просјечном оцјеном од 9,07 оцијенили предавање, информисаност и стручност едукатора, презентације, материјал за обуку, корисност стечених знања и радни простор.

 

Бијељина, 07. јун 2022. године

 

Предсједница Комисије,

Ирена Пузић-Обрадовић, адвокат из Добоја

 

 

Организатор семинара,

Драгана Радошевић, дипл. економиста Технички секретар Збора адвоката Бијељина