ПРЕДСЈЕДНИК АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ ДАЛИБОР МРША И ДИРЕКТОР РУГИПП-а, мр ДРАГАН СТАНКОВИЋ, ОДРЖАЛИ САСТАНАК У ВЕЗИ НАЦРТА ЗАКОНА  О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕМЈЕРУ И КАТАСТРУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У сједишту Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) дана 30.03.2023. године одржан је састанак директора РУГИПП-а мр Драгана Станковића и предсједника Адвокатске коморе Републике Српске (Комора) Далибора Мрше.

На састанку је разговарано о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, који је Народна скупштина Републике Српске усвојила на Петој редовној сједници одржаној дана 08.02.2023. године уз закључак да се у року од 60 дана одржи јавна расправа.

РУГИПП је у протеклом периоду одржао јавне расправе у вези са Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске у Бијељини, Добоју, Источном Новом Сарајеву, Требињу и Лакташима, на којим су активно учешће узели и адвокати из тих регија. С обзиром на досадашњу добру сарадњу Коморе и РУГИПП-а, директор РУГИПП-а мр Драган Станковић иницирао је састанак са руководством Коморе ради разматрања њихових приједлога у вези измјена Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

На састанку су изнесени одређени приједлози од стране Коморе у вези са измјенама Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске и радна група за израду Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске има задатак да све примједбе и приједлоге са овог састанка, а наравно и са јавних расправа, детаљно анализира и у складу са тим изради Приједлог закона, такође на састанку је закључено да један члан Коморе буде и члан радне групе за израду Приједлога закона, нагласио је Станковић.

Састанку су присуствовали и вршилац дужности помоћника директора за оснивање и одржавање катастра непокретности Александар Деурић, вршилац дужности директора за послове надзора Дејан Ђукановић, начелник одјељења за нормативне послове и европске интеграције Даниела Домазет, начелник одјељења за другостепни поступак у оснивању и одржавању катастра непокретности Татјана Ђуђић Савановић, виши стручни сарадник за геодетске послове Данило Давидовић и адвокати Срђан Радуљ, Горан Широњић и Јована Пушац.

Испред Коморе за чланове радне групе предложени су Горан Широњић, адвокат из Лакташа и Срђан Радуљ, адвокат из Бање Луке.

Напомињемо да је претходно Комора упутила Народној скупштини све примједбе на предложени Нацрт закона, учестовала у свим јавним расправама, те ће наставити активно учествовати преко својих чланова радне групе која има задатак да коначно формулише текст Приједлога закона који ће се наћи пред народним посланицима након истека периода јавне расправе.

Све примједбе и сугестије које је Комора прикупила и објединила у току трајања периода јавне расправе Комора ће поново да достави свим релевантиним тијелима, институцијама, организацијама и асоцијацијама.

Адвокатска Комора Републике Српске

7.април 2023. године

Линк: https://www.rgurs.org/vijesti/184