ИЗВЈЕШТАЈ СА XVII КОНФЕРЕНЦИЈЕ ПРЕДСЈЕДНИКА СУДОВА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ОДРЖАНЕ 26.04.2023. ГОДИНЕ У САРАЈЕВУ

Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине (даље: ВСТС БиХ) организовао је 26. априла 2023. год. у Сарајеву XVII конференцију предсједника судова у Босни и Херцеговини, коју је отворио предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија, указавши на кључну улогу руководилаца правосудних институција у њиховом раду.

Поред чланова ВСТС-а, пресједника судова, судија, тужилаца и адвоката, конференцији су присуствовали њ.е. Brian Aggeler, шеф Мисије OSCE-a у БиХ, госп. Alfredo Strippoli, шеф Одјељења за владавину права EUSR, други представници међународне заједнице и медији.

У оквиру разматрања транспарентности рада судова кроз унапређење комуникације судова са јавношћу и јачања угледа судова, госп. Аид Ханушић, предсједник Основног суда у Бијељини, представио је публикације тог Суда: Приручник за комуникацију са јавношћу и медијима Основног суда у Бијељини¹, Практични водич за комуникацију са судом² и Билтен Основног суда у Бијељини³, које су доступне на web страници: www.ossud-bijeljina.pravosudje.ba

 

¹ Приручник за комуникацију са јавношћу и медијима Основног суда у Бијељини, уредници ХАНУШИЋ Аид, ТРИФКОВИЋ Николина и Чивић Азра, Основни суд у Бијељини и ”Примапром” д.о.о. Бања Лука, Бијељина, октобар 2022.

²Практични водич за комуникацију са судом, уредници ХАНУШИЋ Аид, ТРИФКОВИЋ Николина и Чивић Азра, Основни суд у Бијељини и ”Примапром” д.о.о. Бања Лука, Бијељина, децембар

³Билтен Основног суда у Бијељини, уредници ХАНУШИЋ Аид и САВИЋ Божић Дијана, Основни суд у Бијељини, седмо издање, Бијељина, фебруар

 

О ефикасности рада судова говорила је гђа Јадранка Станишић, чланица ВСТС-а БиХ, док је систем праћења рада на сложеним предметима корупције и организованог криминала представио госп. Срђан Форца, такође члан ВСТС-а.

Све ове теме, о којима су говорили и други представници ВСТС-а и међународне заједнице, подстакле су присутне на квалитетну дискусију. Предсједници судова указали на своја виђења потребне реогранизације пословних процеса у судовима, на тешкоће у раду, недовољан број кадрова, како судског, тако и помоћног особља, те истакли и добре праксе.

     У оквиру теме организовани криминал и корупција, представљена је ревидирана методологија ЕУ за евиденцију кривичних предмета за најтежа кривична дјела и кривична дјела високог нивоа организованог криминала и корупције, те налази и препоруке Мисије OSCE-a у БиХ, који се односе на управљање поступком у сложеним предметима.

     Шеф Мисије OSCE-a у БиХ њ.е. Brian Aggeler указао је да су правосудном систему БиХ потребне системске реформе усмјерене на постизање одговорности, квалитета и интегритета носилаца правосудних функција. Истакао је да као слабе тачке у нашем систему виде спорост у вођењу кривичних поступака, неусклађену судску праксу, посебно када је у питању доказни поступак, мали број осуђујућих пресуда, благу казнену политику, непружање подршке и недосуђивање накнаде жртвама кривичних дјела.

   На конференцији су усвојени закључци који се односе на унапређење рада у различитим областима правосудног система.

Сарајево, 26.04.2023. год. 

Извјештај сачинила

Ирена Пузић-Обрадовић, адвокат из Добоја