ВИСОКО СУДСКО И ТУЖИЛАЧКО ВИЈЕЋЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ – ПРЕДСТАВЉЕНА ИНИЦИЈАТВА ЗА ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ВАЖЕЋИХ ЗАКОНА О ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

     Дана 20.06.2023. године у организацији Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине одржан је састанак на тему „Отварање дијалога у циљу провођења реформе жалбеног парничног поступка и представљање Документа са иницијативом за реформом жалбеног парничног поступка“.

     Састанку су присуствовали представници ВСТС-а, међународни експерти од којих су двоје учествовали у раду експертског тима који је радио на пројекту, Karin Kjalgreen и Olof Hellstrom, двоје судија и колега адвокат из Краљевине Шведске који нису учествовали у пројекту, представници адвокатске коморе Федерације Босне и Херцеговине и Синиша Дерганц, адвокат из Источне Илиџе, као представник Адвокатске коморе Републике Српске.

    Током састанка, посебна пажња посвећена је институтима претходног одобрења жалбе и одбацивање жалбе као очигледно неосноване, а имајући у виду да се ради о институтима који су спорни и који ће изазвати драстичне промјене у парничном поступку.

     Представник Адвокатске коморе Републике Српске, Синиша Дерганц, адвокат из Источне Илиџе истакао је незадовољство, како своје тако и од колега адвоката, чињеницом да у раду експертске групе није учествовао ниједан адвокат те истакао да су управо адвокати, као непосредни учесници парничног поступка, најпозванији да предлажу конкретна рјешења којима би се унаприједила ефикасност парничног поступка.

Детаљи у прилогу.