АДВОКАТСКА КОМОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ УСПОСТАВИЛИ ЗВАНИЧНУ САРАДЊУ

Адвокатска комора Републике Српске успоставила је званичну сарадњу са Правним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву. Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске, Далибор Мрша, адвокат из Бањалуке разговарао је са деканом Правног факултета универзитета у Источном Сарајеву,  проф. др Гораном Марковићем о  могућим облицима сарадње.  У делегацији Правног факултета су били и проф. др Димитрије Ћеранић и проф. др Свјетлана Ивановић.

Посебна пажња посвећена је оснивању докторског студија на Правном факултету, што је од предсједника Коморе оцијењено као изузетан допринос развоју правне науке и струке у Републици Српској.  У том смислу, дата је пуна подршка оснивању докторског  студија  а с тим у вези су  договорене и различите активности.

Договорено је и потписивање Споразума о пословној сарадњи између Адвокатске коморе Републике Српске и Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Сарадња ће се, измећу осталог, огледати у предавањима адвоката  студентима Правног факултета, организовању симулације суђења, наставку подршке Коморе одржавању Научног скупа поводом Дана Правног факултета, студентској пракси коју ће студенти моћи похађати у одређеним адвокатским канцеларијама. Правни факултет ће омогућити Адвокатској комори да њени чланови имају приступ богатој библиотеци факултета (која обухвата и приступ службеним гласилима Југославије, Босне и Херцеговине и Републике Српске  од 1945. године до данас), те ће обезбиједити адвокатима и адвокатским приправницима бесплатну обуку за коришћење базом правних прописа Параграф лекс. Адвокатска комора и Правни факултет ће организовати предавања појединих професора по регионалним  Зборовима адвоката и организовати  округле столове на различите теме те настојати да заједно учествују у  јавним расправама о нацртима закона,  као што је чињено поводом реформе породичног законодавства.