Били су предсједници

Милорад Томић

Бивши предсједник АКРС

Ин мемориам /1950-1995/

БИОГРАФИЈА

Милорад Томић је рођен 16. јуна 1950. године у Кључу. Осмогодишњу школу и Гимназију је завршио у Кључу. Дипломирао је на Правном факултету у Београду 21. новембра 1972. године. Приправничку праксу је обавио у предузећу ЕДП Бања Лука и Општинском суду у Кључу.

Правосудни испит је положио 28. фебруара 1974. године, након чега је изабран за судију Општинског суда у Кључу, гдје је радио од маја 1977. године када је изабран за судију Општинског суда у Бањој Луци. Био је активан у Пионирској и омладинској организацији у Кључу, те је биран за члана Предсједништва те организације. У чланство СК је примљен 1973. године.

У Општинском суду у Бањој Луци биран је за члана Извршног одбора синдиката, као и на дужност предсједника Савјета радне заједнице и секретара ОСК Општинског суда у Бањој Луци.

Био је уписан у Именик адвоката Адвокатске коморе Бања Лука у времену од 11. априла 1981. године до 30. октобра 1993. године, а од тада до 3. марта 1995. године био је уписан у Именик адвоката Адвокатске коморе Републике Српске. Као активан политички радник 25. септембра 1982. године биран је за члана Предсједништва Пете Конференције делегата Заједнице адвокатских комора Босне и Херцеговине, а у органе Адвокатске коморе Босне и Херцеговине биран је 14. октобра 1898. године, када му је повјерење указано избором за члана Управног одбора Коморе.

На оснивачкој Скупштини Адвокатске коморе Републике Српске, која је одржана 30. октобра 1993. године у Бањој Луци, изабран је на дужност предсједника Коморе, коју дужност је извршавао до 3. марта 1995. године.

 

Адвокатска комора Републике Српске му је 1. марта 2004. године, постхумно, додијелила Повељу, највише признање Коморе, за изузетне заслуге у афирмацији Адвокатске коморе Републике Српске и за посебан допринос у афирмацији професије адвоката.

Милорад П. Ивошевић

Бивши предсједник АКРС

БИОГРАФИЈА

Рођен је 7. 8. 1940. године у Слојешници, општина Крушево, срез Битољ, СР Македонија.

Дипломирао је 5. септембра 1964. године на Правном факултету Универзитета у Сарајеву. Правосудни испит положио је 29. јуна 1968. године у Сарајеву.

Након завршеног студија радио је у привреди, органима управе и као судија, а једно вријеме је и обављао дужност предсједника Општинског суда у Добоју.

Адвокатуром се бавио од 1. марта 1990. године до 30. новембра 2003. године, у којем времену је имао сједиште адвокатске канцеларије у Добоју и Бањој Луци.

У Адвокатској комори Републике Српске обављао је дужност члана Извршног одбора у сазиву од 1. марта 1997. године до 2. марта 2002. године, предсједника Извршног одбора у периоду од 15. априла 2000. године до 2. марта 2002. године, а након тога дужност предсједника Адвокатске коморе Републике Српске у периоду од 3. марта 2002. године до 29. новембра 2003. године.

Адвокатска комора Републике Српске додијелила му је 13. марта 2004. године Повељу, највише признање Коморе, за изузетне заслуге у афирмацији Адвокатске коморе Републике Српске и за посебан допринос у афирмацији професије адвоката.

Био је члан Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине. То чланство је престало избором на дужност судије Уставног суда Републике Српске, коју је извршавао у врмену од 30. новембра 2003. године до 5. јуна 2012. године.

Као лицу које је остварило право на старосну пензију поново му је дозвољено бављење адвокатуром почев од 1. фебруара 2013. године, са сједиштем адвокатске канцеларије у Бањој Луци.

Јован С. Чизмовић

Почасни предсједник АКРС

БИОГРАФИЈА

Јован Чизмовић, син Спасоја, рођен је 1. 9. 1950. године у Озринићима – Никшић, Република Црна Гора.

Дипломирао је на Правном факултету у Сарајеву 26. 6. 1973. године.

У Именик адвоката Адвокатске коморе Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине уписан је 1. 3. 1978. године, од када и данас обавља дјелатност адвоката, и има сједиште адвокатске канцеларије у Бањој Луци у ул. Николе Тесле бр. 11-13.

У органима Адвокатске коморе Републике Српске (у даљњем тексту: Комора) обављао је дужности:

  • Предсједник Управног одбора АК РС од 30. 10. 1993. године до 1. 3. 1997. године;
  • Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске од 1. 3. 1997. године до 2. 3. 2002. године;
  • Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске од 13. 3. 2004. године до 21. 6. 2008. године, и
  • Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске од 21. 6. 2008. године до 10. 12. 2016. године.

У Вијећу адвокатских асоцијација и правних друштава Европе (Цоунцил оф тхе Барс анд Лаw Социетес оф тхе Еуропеан Унион – ЦЦБЕ) дана 28. 11. 2009. године у Бриселу изабран је за првог представника адвокатуре Босне и Херцеговине (Адвокатске коморе Републике Српске и Адвокатске коморе Федерације БиХ). Истог дана у Бриселу је изабран за члана ПЕЦО Одбора ЦЦБЕ (ПЕЦО Одбор је одбор Вијећа адвокатских асоцијација и правних друшава Европе који има за циљ промовисање Владавине права и подржава реформске процесе у Централној и Источној Европи).

Дјелатност адвоката обављао је и обавља са највишег професионалног нивоа. Такав рад и допринос развоју и афирмацији професије адвоката, као и изузетни резултати у успостављању сарадње са другим асоцијацијама правника и адвоката, као и институцијама су запажени и признати. Издвајамо признања:

  • Адвокатска комора Републике Српске додијелила му је 2. 3. 2002. године Повељу, највише признање Коморе, за изузетне заслуге у афирмацији Коморе, као и за посебан допринос у афирмацији професије адвоката;
  • Адвокатска комора Црне Горе додијелила му је 8. 12. 2009. године Повељу црногорске адвокатуре, највише признање Коморе, за изузетан допринос развоју и афирмацији адвокатуре;
  • Адвокатска комора Србије додијелила му је 28. 2. 2010. године Плакету Адвокатске коморе Србије као знак признања за допринос у развоју и унапређењу добрих колегијалних односа, професионалне сарадње између адвокатских комора, развоју и афирмацији адвокатуре у Србији и иностранству;
  • Адвокатска комора Македоније додијелила му је 29. 5. 2010. године Повељу Адвокатске коморе Македоније као знак признања за успјешну професионалну сарадњу између адвокатских комора и развој и афирмацију адвокатуре;
  • Правни факултет Универзитета у Бањој Луци поводом 35 година постојања и успјешног рада Правног факултета и 50 година студија права у Бањој Луци додијелио му је 5. 2. 2010. године Златну плакету за дугогодишњи допринос и рад у развоју и афирмацији Правног факултета у Бањој Луци.

Као истакнути правник више година је члан Предсједништва Удружења правника Републике Српске и члан Предсједништва Савеза удужења правника Србије и Републике Српске, као и члан Уређивачког одбора „Архив“-а, најстаријег часописа у Србији (1906. година), односно Југославији, за правну теорију и праксу, и члан Уређивачког одбора „Српске правне мисли“, часописа за правну теорију и праксу у Републици Српској.

Осим рада у професији, у чему је исказано настојање да се остваре највећи професионални стандарди у извршавању дјелатности адвоката, не мање значајан, напротив, је његов рад и остварени резултати у развоју Републике Српске. Извршавао је и послове савјетника Предсједника Републике Српске за политички систем и правна питања у времену од 1. 12. 2000. године до 30. 6. 2004. године.

Цијенећи његов познати допринос Предсједник Републике Српске га је 24. 10. 2006. године одликовао Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем, који орден се додјељује истакнутим личностима за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, као и за личне резултате и достигнућа чији значај има шире размјере и допринос афирмацији Републике Српске.

Адвокатска комора Федерације Босне и Херцеговине 10. 9. 2013. године додијелила му је Златну плакету, која је највише признање и захвалност Адвокатске коморе Федерације Босне и Херцеговине за посебне заслуге у унапређивању адвокатуре, у борби за досљедну примјену закона, у стручном и савјесном застепену својих странака, у афирмисању адвокатуре као самосталне и неовисне службе, у развијању колегијалности између адвоката, у одгоју и стручном уздизању адвокатског подмлатка, те уопште, подизању угледа адвокатуре у земљи и иностранству.

Удружење правника Републике Српске додијелило му је 4. 10. 2013. године Повељу, која је највише признање Удружења правника Републике Српске за нарочите заслуге и изузетан допринос у развоју тог Удружења.

Препознат је његов допринос и у духовном животу заједнице из које је потекао. Издваја се његово проглашење Ктитором задужбинаром Саборног храма Св. Василија Острошког Чудотворца у Никшићу, које је извршено 7. 1. 2001. године (на Божић) од стране Митрополије црногорско-приморске, Црквена општина Никшић, поводом и у част стогодишњице Храма и 2000. година хришћанства.

На 18-ом засједању Скупштине АКРС одржане дана, 24. 6. 2016. године изабран за почасног предсједника АКРС.

Бранислав А. Ракић

Бивши предсједник АКРС

БИОГРАФИЈА

Бранислав А. Ракић, син Александра, рођен је 23. фебруара 1971. године у Зеници.

Дипломирао је на Правном факултету у Бањој Луци 17. децембра 1998. године. Приправничку вјежбу је обавио у Основном суду у Бањој Луци, након чега је радио на пословима стручног сарадника у Влади Републике Српске и Правобранилаштву Републике Српске.

Уписан је у именик адвоката Адвокатске коморе Републике Српске 20. фебруара 2002. године. Има сједиште адвокатске канцеларије у Бањој Луци у ул. Николе Пашића број 16.

Вриједно је поменути да је у периоду од 2006. до 2011. године вршио супервизију над радом студената који су похађали Правну клинику из области грађанског процесног права на Правном факултету у Бањој Луци.

У органима Адвокатске коморе Републике Српске обављао је дужности дисциплинског тужиоца Адвокатске коморе Републике Српске у времену од 13. марта 2004. до 21. јуна 2008. године.

Био је члан Извршног одбора Адвокатске коморе Републике Српске у времену од 21. јуна 2008. године до 15. септембра 2012. године и вршилац дужности предсједника Извршног одбора Адвокатске коморе Републике Српске у времену од 19. јуна 2011. године до 15. септембра 2012. године.

У периоду од 21. 3. 2015. године до 10. 12. 2016. године, обављао је дужност судије Апелационог дисциплинсог суда Адвокатске комре Републике Српске.

Од 2018. године, члан је Предсјдништва Удружења првника Републике Српске.

Поводом 20. година од доношења Закона о адвокатури Републике Српске Адвокатска комора Републике Српске му је додијелила Признање за допринос развоју адвокатске дјелатности у Републици Српској.

На 19-ом засједању Скупштине Адвокатске коморе Републике Српске одржане дана, 10. 12. 2016. године изабран је за предсједника Коморе, коју дужност је обављао до 24. 4. 2021. године.