SEMINAR U DOBOJU 29. i 30. NOVEMBAR 2021. GODINE “SLOBODA IZRAŽAVANJA I GOVOR MRŽNJE”

Narativni izvještaj o seminaru „Sloboda izražavanja i govor mržnje“

Advokatska komore Republike Srpske u saradnji sa Savjetom Evrope u okviru JUFREX2 – Projekat Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini, organizovala je kaskadnu obuku za advokate na temu: „Sloboda izražavanja i govor mržnje“ 29/30. novembra 2021. godine u hotelu „Park“ u Doboju.

Predavači na seminaru bili su Jelena Surčulija Milojević, međunarodni ekspert Savjeta Evrope, profesor medijskog prava, Svjetlana Milišić-Veličkovski, sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Amir Kapetanović, sudija Suda Bosne i Hercegovine i advokat Irena Puzić-Obradović. Obuka je trajala dva dana i obrađene su sljedeće teme:

 

  • Osnovni principi slobode izražavanja, član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima
  • Govor mržnje i međunarodni pravni standardi
  • Govor mržnje i odgovornost
  • Diskriminacija i govor mržnje
  • Govor mržnje u medijima
  • Studije slučaja – praktična vježba

Obuci je prisustvovalo 27 učesnika, od čega 19 članova Advokatske komore Republike Srpske i 8 članova Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine, 21 advokata i 6 stručnih saradnika, 12 žena i 15 muškaraca. Iz Banjaluke 10 učesnika, iz Sarajeva 7, Doboja 5, Istočnog Sarajeva 2 i po 1 iz Čelinca, Prijedora i Mostara.

Učesnici seminara aktivno su sudjelovali u obuci sa svojjim pitanjima, dilemama i sugestijama. U pratičoj vježbi podijeljeni su u manje grupe, dobili su slučajeve za grupnu diskusiju i prezentaciju, nakon čega su voditelji praktičnog rada iznosili mišljenje grupe. Zatim su svi zajedno sagledavali stvarne slučajeve i uporedili liniju argumentacije.

Evaluacija obuke pokazala je da su učesnici organizaciju, prezentacije, rad u malim grupama, materijal za obuku, vrijeme za diskusiju i plenarne sesije, diskusije i osvrt ocijenili sa visokom prosječnom ocjenom 9.

Dodatne teme koje su učesnici predložili za buduće obuke su:

  • Preciznija obrada klevetničkog izražavanja u odnosu na govor mržnje
  • Član , 13. i 14. Evropske konvencije za ljudska prava
  • Član 10. Evropske konvencije za ljudska prava
  • Kleveta i uvreda – sa fokusom na praktični rad i vježbe učesnika

Sugestija prisutnih jeste da se organizuje studijska posjeta Evropskom sudu za ljudska prava i da obuke budu organizovane isključivo uživo, bez online uključivanja predavača.

Po završetku obuke svim učesnicima putem mejla dostavljen je Nacrt zakona o javnosti vlasništva i zaštiti medijskog pluralizma Mediji i javni ugled 2018, obrazloženje Nacrta, prezentacija prof Jelene Surčulije Milojević, kao i linkovi na video i publikaciju,, koje je profesorica imala na prezentaciji.

S obzirom na trenutnu situaciju zbog COVID-19 pandemije, obuka je organizovana u velikoj konferencijskoj sali hotela „Park“ u bioskopskoj postavci uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

 

06. decembar 2021. godine

Irena Puzić-Obradović, predsjednik Komisije za edukaciju Advokatske komore RS