OBILjEŽENO JUBILARNIH 30 GODINA ADVOKATSKE KOMORE REPUBLIKE SRPSKE

Advokatska komora Republike Srpske je obilježila jubilarnih 30 godina od osnivanja, kojim povodom je 11. novembra održana svečana akademija u Banskom dvoru u Banjoj Luci.

Svečanoj akademiji su prisustvovali predsjednik Advokatske komore Republike Srpske,  počasni predsjednik Advokatske komore Republike Srpske  Jovan Čizmović, delegati Skupštine,  predsjednik Izvršnog odbora, članovi Izvršnog odbora i članovi Komisija  te raniji dobitnici priznanja Advokatske komore Republike Srpske. Svečani program svojim prisustvom su uveličali i ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske prof. dr  Rajko Kuzmanović, predstavnici predsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i gradonačelnika grada Banja Luka, predstavnici pravosudnih insistucija u Republici Srpskoj, predstavnici Notarske komore Republike Srpske, predsjednica Međunarodne unije advokata Jacqueline Scott, u pratnji savjetnika Nenada Janjićevića, advokata iz Skoplja, podpredsjednik CCBE-a Roman Završek, predstavnici advokatskih komora iz Grčke i Njemačke, predsjednik Akademije evropskog prava (ERA) Jean-Philippe Rageade, predstavnici akademske zajednice te predstavnici regionalnih advokatskih komora iz Slovenije, Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, Dalibor Mrša, istakao je da je Advokatska komora Republike Srpske prepoznata kako u domaćem pravosudnom miljeu tako i u okviru međunarodnih advokatskih asocijacija te da je uspostavljen visok nivo saradnje i kolegijalnih odnosa  sa advokatskim komorama iz okruženja čiji su predstavnici uveličali svečanost povodom jubilarnih 30 godina od osnivanja Advokatske komore Republike Srpske.

„Advokati su čuvari osnovnih ljudskih prava i sloboda, jednako kao i osnovnog demokratskog principa „vladavina prava“. Advokati osiguravaju osnovne temelje demokratskog društva i imaju izuzetno važnu ulogu u pravosuđu i u ostvarivanju vladavine prava, čuvari su tajni koje saznavaju od svojih klijenata, često terapeuti svojim klijentima, a da pri tome, moraju da štite kako svoj lični integritet tako i ugled advokatske profesije“, istakao je, između ostalog, predsjednik Mrša.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović naglasio je da je advokatura profesionalna i samostalna djelatnost koja se u Republici Srpskoj odvija veoma uspješno te  da Ministarstvo svojim rješenjima nastoji da izađe u susret kako građanima tako i svim djelatnostima koje su pod resorom Ministarstva pravde te istakao sa je u saradnji sa Advokatskom komorom u proceduri i  donošenje nove advokatske tarife.

Naročitu pažnju privuklo je prisustvo predsjednice Međunarodne unije advokata, gospođe Jacqueline Scott koja je u svom obraćanju naglasila  da je njen prvi dolazak na ove prostore od preuzimanja funkcije te  istakla da su advokati, uprkos teškim uslovima bavljenja advokaturom tokom ratnog perioda, uspjeli održati međusobne veze i uprkos svim razlikama advokati govore isti pravnički jezik, zastupaju iste vrijednosti i principe pri delanju u obavljanju advokatske djelatnosti. Takođe je naglasila da su advokati posebna porodica kojih u svijetu ima više od dvadeset hiljada, ujedinjeni  radi borbe za vladavinu prava i ostvarivanje svih principa advokatske profesije.

Na svečanoj akademiji predsjednik Advokatske komore Republike Srpske je   uručio priznanja Advokatske komore Republike Srpske – povelje i zahvalnice. Povelje Advokatske komore Republike Srpske za izuzetan doprinos u afirmaciji Advokatske komore Republike Srpske i afirmaciji advokatske djelatnosti, uspostavljanju saradnje sa drugim advokatskim komorama, pravnim društvima drugih država, međudržavim i međunarodnim udruženjima su dobili: Miljkan Pucar, advokat iz Banje Luke, Savan Zec, advokat iz Kozarske Dubice, Marija Stanković-Vukmirica, advokat iz Prijedora, Tatjana Savić, advokat iz Bijeljine, Tatjanja Tojić, advokat iz Bijeljine, Veselin Londrović, advokat iz Bijeljine, Mira Vučinić, advokat iz Trebinja, Irena Puzić-Obradović, advokat iz Doboja,  Dragiša Jokić, advokat iz Istočnog Sarajeva i Meliha Filipović, advokat iz Banje Luke.

Povelje Advokatske komore Republike Srpske za  izuzetan doprinos uspostavljanju profesionalne saradnje i afirmacije advokatske djelatnosti su dobili: Bekir Gavrankapetanović, advokat iz Sarajeva i predsjednik Advokatske/Odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, Dragan Pudar, advokat iz Mostara i član Upravnog odbora Advokatske/Odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, Jasmina Milutinović, advokat iz Čačka i bivša predsjednica Advokatske komore Srbije, Vladimir Beljanski, predsjednik Advokatske komore Vojvodine,  Viktor Gostiljac, advokat iz Beograda i bivši predsjednik Advokatske komore Srbije,  Jugoslav Tintor, advokat iz Beograda,  Roman Završek, podpredsjednik CCBE-a.

Zahvalnice za doprinos u razvoju advokatske djelatnosti su dobili: Marić Goran, advokat iz Banje Luke, Aničić Draginja, advokat iz Banje Luke, Stevan Dimitrijević, advokat iz Banje Luke, Slavica Ljubišić, advokat iz Banje Luke, Radmila Plavšić, advokat iz Banje Luke, Stojanka Sajić, advokat iz Banje Luke, Darko Kremenović, advokat iz Banje Luke, Mirko Simić, advokat iz Brčko Distrikta, Lopandić Siniša, advokat iz Doboja, Željko Gnjatović, advokat iz Prijedora, Ćivša Veljko, advokat iz Pala, Olivera Pelemiš, advokat iz Vlasenice i Zoran Jovanović, advokat iz Pala.  Za doprinos u razvoju advokatske djelatnosti zahvalnice su posthumno dodjeljene i za advokate Draška Zeca, Nevenku Vitomir  i Branislava Kosića.  Zahvalnica za izuzetan doprinos u radu organa Advokatske komore Republike Srpske uručena je Dragani Radošević, referentu za opšte poslove Komore u Bijeljini.

У Бањој Луци, 20. новембар 2023. године