Jovan S. Čizmović

Počasni predsjednik Advokatske komore Republike Srpske

BIOGRAFIJA

Jovan Čizmović, sin Spasoja, rođen je 1. 9. 1950. godine u Ozrinićima – Nikšić, Republika Crna Gora.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 26. 6. 1973. godine.

U Imenik advokata Advokatske komore Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine upisan je 1. 3. 1978. godine, od kada i danas obavlja djelatnost advokata, i ima sjedište advokatske kancelarije u Banjoj Luci u ul. Nikole Tesle br. 11-13.

U organima Advokatske komore Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Komora) obavljao je dužnosti:

  • Predsjednik Upravnog odbora AK RS od 30. 10. 1993. godine do 1. 3. 1997. godine;
  • Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske od 1. 3. 1997. godine do 2. 3. 2002. godine;
  • Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske od 13. 3. 2004. godine do 21. 6. 2008. godine, i
  • Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske od 21. 6. 2008. godine do 10. 12. 2016. godine.

U Vijeću advokatskih asocijacija i pravnih društava Evrope (Council of the Bars and Law Societies of the European Union – CCBE) dana 28. 11. 2009. godine u Briselu izabran je za prvog predstavnika advokature Bosne i Hercegovine (Advokatske komore Republike Srpske i Advokatske komore Federacije BiH). Istog dana u Briselu je izabran za člana PECO Odbora CCBE (PECO Odbor je odbor Vijeća advokatskih asocijacija i pravnih drušava Evrope koji ima za cilj promovisanje Vladavine prava i podržava reformske procese u Centralnoj i Istočnoj Evropi).

Djelatnost advokata obavljao je i obavlja sa najvišeg profesionalnog nivoa. Takav rad i doprinos razvoju i afirmaciji profesije advokata, kao i izuzetni rezultati u uspostavljanju saradnje sa drugim asocijacijama pravnika i advokata, kao i institucijama su zapaženi i priznati. Izdvajamo priznanja:

  • Advokatska komora Republike Srpske dodijelila mu je 2. 3. 2002. godine Povelju, najviše priznanje Komore, za izuzetne zasluge u afirmaciji Komore, kao i za poseban doprinos u afirmaciji profesije advokata;
  • Advokatska komora Crne Gore dodijelila mu je 8. 12. 2009. godine Povelju crnogorske advokature, najviše priznanje Komore, za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji advokature;
  • Advokatska komora Srbije dodijelila mu je 28. 2. 2010. godine Plaketu Advokatske komore Srbije kao znak priznanja za doprinos u razvoju i unapređenju dobrih kolegijalnih odnosa, profesionalne saradnje između advokatskih komora, razvoju i afirmaciji advokature u Srbiji i inostranstvu;
  • Advokatska komora Makedonije dodijelila mu je 29. 5. 2010. godine Povelju Advokatske komore Makedonije kao znak priznanja za uspješnu profesionalnu saradnju između advokatskih komora i razvoj i afirmaciju advokature;
  • Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci povodom 35 godina postojanja i uspješnog rada Pravnog fakulteta i 50 godina studija prava u Banjoj Luci dodijelio mu je 5. 2. 2010. godine Zlatnu plaketu za dugogodišnji doprinos i rad u razvoju i afirmaciji Pravnog fakulteta u Banjoj Luci.

Kao istaknuti pravnik više godina je član Predsjedništva Udruženja pravnika Republike Srpske i član Predsjedništva Saveza uduženja pravnika Srbije i Republike Srpske, kao i član Uređivačkog odbora „Arhiv“-a, najstarijeg časopisa u Srbiji (1906. godina), odnosno Jugoslaviji, za pravnu teoriju i praksu, i član Uređivačkog odbora „Srpske pravne misli“, časopisa za pravnu teoriju i praksu u Republici Srpskoj.

Osim rada u profesiji, u čemu je iskazano nastojanje da se ostvare najveći profesionalni standardi u izvršavanju djelatnosti advokata, ne manje značajan, naprotiv, je njegov rad i ostvareni rezultati u razvoju Republike Srpske. Izvršavao je i poslove savjetnika Predsjednika Republike Srpske za politički sistem i pravna pitanja u vremenu od 1. 12. 2000. godine do 30. 6. 2004. godine.

Cijeneći njegov poznati doprinos Predsjednik Republike Srpske ga je 24. 10. 2006. godine odlikovao Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem, koji orden se dodjeljuje istaknutim ličnostima za rad i izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, kao i za lične rezultate i dostignuća čiji značaj ima šire razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske.

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine 10. 9. 2013. godine dodijelila mu je Zlatnu plaketu, koja je najviše priznanje i zahvalnost Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine za posebne zasluge u unapređivanju advokature, u borbi za dosljednu primjenu zakona, u stručnom i savjesnom zastepenu svojih stranaka, u afirmisanju advokature kao samostalne i neovisne službe, u razvijanju kolegijalnosti između advokata, u odgoju i stručnom uzdizanju advokatskog podmlatka, te uopšte, podizanju ugleda advokature u zemlji i inostranstvu.

Udruženje pravnika Republike Srpske dodijelilo mu je 4. 10. 2013. godine Povelju, koja je najviše priznanje Udruženja pravnika Republike Srpske za naročite zasluge i izuzetan doprinos u razvoju tog Udruženja.

Prepoznat je njegov doprinos i u duhovnom životu zajednice iz koje je potekao. Izdvaja se njegovo proglašenje Ktitorom zadužbinarom Sabornog hrama Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću, koje je izvršeno 7. 1. 2001. godine (na Božić) od strane Mitropolije crnogorsko-primorske, Crkvena opština Nikšić, povodom i u čast stogodišnjice Hrama i 2000. godina hrišćanstva.

Na 18-om zasjedanju Skupštine AKRS održane dana, 24. 6. 2016. godine izabran za počasnog predsjednika AKRS.