Јован С. Чизмовић

Почасни предсједник Адвокатске коморе Републике Српске

БИОГРАФИЈА

Јован Чизмовић, син Спасоја, рођен је 1. 9. 1950. године у Озринићима – Никшић, Република Црна Гора.

Дипломирао је на Правном факултету у Сарајеву 26. 6. 1973. године.

У Именик адвоката Адвокатске коморе Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине уписан је 1. 3. 1978. године, од када и данас обавља дјелатност адвоката, и има сједиште адвокатске канцеларије у Бањој Луци у ул. Николе Тесле бр. 11-13.

У органима Адвокатске коморе Републике Српске (у даљњем тексту: Комора) обављао је дужности:

  • Предсједник Управног одбора АК РС од 30. 10. 1993. године до 1. 3. 1997. године;
  • Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске од 1. 3. 1997. године до 2. 3. 2002. године;
  • Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске од 13. 3. 2004. године до 21. 6. 2008. године, и
  • Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске од 21. 6. 2008. године до 10. 12. 2016. године.

У Вијећу адвокатских асоцијација и правних друштава Европе (Council of the Bars and Law Societies of the European Union – CCBE) дана 28. 11. 2009. године у Бриселу изабран је за првог представника адвокатуре Босне и Херцеговине (Адвокатске коморе Републике Српске и Адвокатске коморе Федерације БиХ). Истог дана у Бриселу је изабран за члана ПЕЦО Одбора CCBЕ (ПЕЦО Одбор је одбор Вијећа адвокатских асоцијација и правних друшава Европе који има за циљ промовисање Владавине права и подржава реформске процесе у Централној и Источној Европи).

Дјелатност адвоката обављао је и обавља са највишег професионалног нивоа. Такав рад и допринос развоју и афирмацији професије адвоката, као и изузетни резултати у успостављању сарадње са другим асоцијацијама правника и адвоката, као и институцијама су запажени и признати. Издвајамо признања:

  • Адвокатска комора Републике Српске додијелила му је 2. 3. 2002. године Повељу, највише признање Коморе, за изузетне заслуге у афирмацији Коморе, као и за посебан допринос у афирмацији професије адвоката;
  • Адвокатска комора Црне Горе додијелила му је 8. 12. 2009. године Повељу црногорске адвокатуре, највише признање Коморе, за изузетан допринос развоју и афирмацији адвокатуре;
  • Адвокатска комора Србије додијелила му је 28. 2. 2010. године Плакету Адвокатске коморе Србије као знак признања за допринос у развоју и унапређењу добрих колегијалних односа, професионалне сарадње између адвокатских комора, развоју и афирмацији адвокатуре у Србији и иностранству;
  • Адвокатска комора Македоније додијелила му је 29. 5. 2010. године Повељу Адвокатске коморе Македоније као знак признања за успјешну професионалну сарадњу између адвокатских комора и развој и афирмацију адвокатуре;
  • Правни факултет Универзитета у Бањој Луци поводом 35 година постојања и успјешног рада Правног факултета и 50 година студија права у Бањој Луци додијелио му је 5. 2. 2010. године Златну плакету за дугогодишњи допринос и рад у развоју и афирмацији Правног факултета у Бањој Луци.

Као истакнути правник више година је члан Предсједништва Удружења правника Републике Српске и члан Предсједништва Савеза удужења правника Србије и Републике Српске, као и члан Уређивачког одбора „Архив“-а, најстаријег часописа у Србији (1906. година), односно Југославији, за правну теорију и праксу, и члан Уређивачког одбора „Српске правне мисли“, часописа за правну теорију и праксу у Републици Српској.

Осим рада у професији, у чему је исказано настојање да се остваре највећи професионални стандарди у извршавању дјелатности адвоката, не мање значајан, напротив, је његов рад и остварени резултати у развоју Републике Српске. Извршавао је и послове савјетника Предсједника Републике Српске за политички систем и правна питања у времену од 1. 12. 2000. године до 30. 6. 2004. године.

Цијенећи његов познати допринос Предсједник Републике Српске га је 24. 10. 2006. године одликовао Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем, који орден се додјељује истакнутим личностима за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, као и за личне резултате и достигнућа чији значај има шире размјере и допринос афирмацији Републике Српске.

Адвокатска комора Федерације Босне и Херцеговине 10. 9. 2013. године додијелила му је Златну плакету, која је највише признање и захвалност Адвокатске коморе Федерације Босне и Херцеговине за посебне заслуге у унапређивању адвокатуре, у борби за досљедну примјену закона, у стручном и савјесном застепену својих странака, у афирмисању адвокатуре као самосталне и неовисне службе, у развијању колегијалности између адвоката, у одгоју и стручном уздизању адвокатског подмлатка, те уопште, подизању угледа адвокатуре у земљи и иностранству.

Удружење правника Републике Српске додијелило му је 4. 10. 2013. године Повељу, која је највише признање Удружења правника Републике Српске за нарочите заслуге и изузетан допринос у развоју тог Удружења.

Препознат је његов допринос и у духовном животу заједнице из које је потекао. Издваја се његово проглашење Ктитором задужбинаром Саборног храма Св. Василија Острошког Чудотворца у Никшићу, које је извршено 7. 1. 2001. године (на Божић) од стране Митрополије црногорско-приморске, Црквена општина Никшић, поводом и у част стогодишњице Храма и 2000. година хришћанства.

На 18-ом засједању Скупштине АКРС одржане дана, 24. 6. 2016. године изабран за почасног предсједника АКРС.